Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Zpravodajství

Ani muže ze závodu, ani haléře ze mzdy!

Vedení fakulty přistupuje ke snižování úvazků pedagogů a ke snižování jejich mezd.

Kvůli nedostatku peněz musela právnická fakulta plzeňské Západočeské univerzity od 1. května snížit odměny většině ze zhruba stovky zaměstnanců. V souvislosti s nižší státní dotací i loňskou půjčkou od univerzity potřebuje ušetřit měsíčně 700 tisíc korun oproti loňsku, což se zatím nedaří, řekl děkan Květoslav Růžička (zdroj: Aktualne.cz, Plzeňská práva šetří, kde se dá. Škrtají i v platech.)

V této souvislosti si připomeňme též úryvek z článku Plzeňského deníku z 30. října 2010 (Děkan práv dá studentům šanci):

Růžička stojí také před složitým úkolem řešení krizové finanční situace práv. Do konce roku schází fakultě zhruba dva a půl milionu korun. Platy učitelům ale snižovat nechce, dokonce zrušil rozhodnutí bývalého děkana Jiřího Pospíšila o snížení platů pedagogům o 15 procent. „Platy jsou zde nízké ve srovnání s ostatními právnickými fakultami v zemi, i ve srovnání s jinými fakultami, ubírat se tedy nedá,“ míní Růžička. Podotýká, že ani ve snižování počtu pedagogů cestu nevidí. „Naopak, myslím, že fakulta by řadu dalších odborníků potřebovala,“ říká děkan.

V podstatě šlo o pokračování předvolebního slibování, neboť již při svém kandidátském projevu prof. Růžička uvedl, že nebude mzdy krátit a zajistí peníze k chodu fakulty z jiných zdrojů.

Ve vztahu k výše citovanému článku Plzeňského deníku lze doplnit, že snížení mezd nebylo plošné u všech pedagogů, ale v souladu s vnitřním mzdovým předpisem ZČU neměla být nikomu mzda krácena v rozporu s předepsanými univerzitními tabulkami, a navíc šlo o časově omezené opatření do konce roku 2010. Spolu s dalšími opatřeními bylo cílem tohoto kroku předejít vzniku záporného hospodářského výsledku fakulty v roce 2010.

Pan děkan v souladu se svým programem zrušil rozhodnutí svého předchůdce. Žádné finanční prostředky v rozporu se svým kandidátským prohlášením nezískal. Proto si neseme dluh vyšší než dva miliony.

Pro někoho tak může být překvapivé, že nyní, s odstupem sedmi měsíců, činí vedení fakulty ještě dramatičtější kroky, než byly ty, které dříve odmítlo jako nepotřebné. Odmítnutí bylo buď populistické, anebo z neznalosti věci.

Mimochodem, rozpis dotace pro FPR („fakultní rozpočet“), nebyl ani napodruhé senátem schválen. Tentokrát proto, že děkan nedokázal vysvětlit nárůst finančních prostředků pro děkanát o 300 tisíc Kč. Neříkal pan děkan při svém kandidátském projevu, že na děkanátu ušetří 2 až 3 miliony ročně?

Petr Bezouška

vložil : Petr Bezouška, do rubriky: Juristic Plzeň - zpravodajství
Počet zobrazení 27063. (Sessions 16952)
publikováno: 18.5.2011
poslední zmìna: 18.5.2011

 

Hodnocení:

Zatím hlasovalo: 469 čtenářů, průměrná známka je: 2.05
Oznámkujte:
  
  jméno:      e-mail:

Názor ze dne 29.6.2011 21:37  Autor příspěvku:        

http://juristicplzen.blogspot.com/2011/06/odchody-pedagogu-z-fakulty-pravnicke.html

Názor ze dne 29.6.2011 21:26  Autor příspěvku:  Lukáš      

Nezlobte se na mě, ale z toho že odchází tolik učitelů, může být klidný pouze blázen.

Názor ze dne 29.6.2011 17:34  Autor příspěvku:        

spíš bych se bál o to, kdyby to tu nezavřeli... To by pak celý ročníky mohli svoje diplomy jako naprosto bezcenný cáry papíru spálit...

Názor ze dne 29.6.2011 17:30  Autor příspěvku:        

17:12 ale všimnou, ve zkouškovém, až zjistí, že nemaj kde skládat zkoušky...

Názor ze dne 29.6.2011 17:12  Autor příspěvku:        

Většina studentů naší fakulty do školy stejně nechodí, takže si ničeho nevšimnou, až to tu zavřou.



Zobrazit všechny reakce.