Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Zpravodajství

Práva v Plzni potřebují klid. Nemyslíte?

Přepis rozhovoru s děkanem FPR ZČU v Plzni, prof. JUDr. Květoslavem Růžičkou CSc., který vyšel v Lidových novinách dne 30.11.2010.

Nový děkan Právnické fakulty ZČU Květoslav Růžička chce spolupracovat se všemi, „kdo to se školou myslí dobře“. V říjnu oznámila plzeňská fakulta překvapivou volbu nového děkana. Člen týmu, který zachránil fakultu po loňském skandálu s plagiátory a „rychlostudenty“ Karel Eliáš prohrál, přestože měl 67 nominací. Nečekaně zvítězil jeho méně známý soupeř Květoslav Růžička. Nyní má za sebou první měsíc ve funkci.

* LN Nastoupil jste do čela fakulty, která způsobila největší polistopadový skandál ve veřejném vysokém školství. Proč jste cítil potřebu se v programu vymezit spíš proti dosavadnímu vedení, které školu zachránilo, než proti poměrům, které zde vládly za děkanů Zachariáše a Kindla?

Neřekl bych, že jsem se vymezoval vůči dosavadnímu vedení. Chci navazovat na to dobré, co děkan Jiří Pospíšil a – po jeho odchodu na ministerstvo – proděkan Karel Eliáš vykonali. Nevím, v čem vidíte negativní vymezení.

* LN Tak například jste ohlásil, že chcete, aby se na fakultu vrátilo „osobní řešení studijních problémů“. Za Kindla a Zachariáše to v Plzni nepochybně bylo hodně osobní: jako třeba že někdo vystudoval školu za rok, vedení mu uznalo zkoušky staré dvacet let, případně dostal zkoušku od lidí z úplně jiné katedry...

Podívejte se, teď v posledním období bylo ukončeno studium mnoha studentů pro neplnění povinností. Ale když se postupně probíráte jednotlivými případy, tak zjistíte, že některým se jen špatně spočetly kredity nebo se špatně spočítal vážený studijní průměr nebo se nehledělo na určité osobní důvody. Třeba byl někdo v zahraničí na programu Erasmus a asi těžko mohl po návratu okamžitě splnit všechny studijní povinnosti za rok.

* LN Slyšel jsem, že škola v době, kdy ji dočasně řídil profesor Eliáš, našla 385 studentů, kteří neměli splněné studijní povinnosti.

To číslo je rámcově správné. Já osobně jsem teď rozhodoval o 110 lidech, z toho o 42 pozitivně. To znamená, že se mohou zapsat do dalších ročníku a pokračovat.

* LN Také jste řekl, že „nechcete vytvářet černé listiny“. Co máte na mysli? Třeba když dočasné vedení označilo za viníky stavu děkana Zachariáše, jeho zástupce Kindla a Tomažiče a tehdejšího předsedu akademického senátu Teleckého?

Nepočítám s tím, že by se na fakultu vrátili ti, co způsobili její problémy. Výslovně jsem byl tázán na Tomažiče a ujistil jsem, že se na fakultu nevrací.

* LN Proč jste tedy vůbec mluvil o černých listinách?

Protože se mě ptali také na to, zda naopak vyhodím profesora Eliáše. Jak vidíte, dokonce jsem ho přesvědčil, aby pokračoval jako proděkan. Chci spolupracovat se všemi, kdo to se školou myslí dobře.

* LN Když vás jeden studentský senátor před volbou griloval...

...já se nenechám grilovat. Mám už nějaký věk, něco jsem si zažil. Taky jsem pískal fotbal a vím, jaké to je, když spousta diváků křičí „soudce ven“.

* LN Jde mi o to, že po volbě jste za tímto studentem údajně přišel a řekl mu: To jsem od vás čekal víc – takže se brzy uvidíme u zkoušek.

Já jsem mu řekl, že se těším u zkoušek. Tím nechci říct, že bych někoho griloval. Já mám rád u zkoušky studenty, kteří umí, se kterými je výborná diskuse a kterým mohu dát za jedna. Nejraději bych jim dával za jedna všem, nejlépe už v červnu, aby měli klidné prázdniny.

* LN Řekl jste, že chcete navázat na to dobré, co se za Pospíšila a Eliáše udělalo. Co to bylo? A jakých se naopak dopustili chyb?

(deset sekund mlčí) Dobré bylo, že už není možné, aby studenty zkoušel jiný člen katedry, než odpovídá rozvrhu, případně člen úplně jiné katedry. Už nemohou být studenti, kteří vystudují za půl roku nebo se jim uznává neodpovídající zkouška. Rozhýbalo se také vykazování vědecké práce, fakulta už je začala uvádět v centrálním registru RIV a dostává na jejich základě peníze. Za chyby považuji rychle měněná rozhodnutí. Jako třeba že se v zimním semestru nebude zkoušet mimo zkouškové období, pak zase že bude.

* LN Jak se díváte na nostrifikace (uznávání zahraničních diplomů) v Plzni?

Kdyby to byla nějaká významná americká univerzita, tak ano. Ale vy narážíte na uznávání diplomu z Užhorodu. Tak to ne.

* LN Vybral jste si do vedení dva právní historiky. Má to být signál, které obory chcete rozvíjet?

Ne, vůbec. Vybral jsem si lidi, se kterými chci spolupracovat. Dva mladé nadějné akademiky, kteří by se oba mohli v dohledné době habilitovat.

* LN Pro mě patří do kategorie „mladý a nadějný“ spíš experti na civilní právo Milan Hulmák, Petr Bezouška nebo Bohumil Havel. Konkrétně Bezouška osobně riskoval, když pomohl aféru s plagiáty rozkrýt.

Je to váš názor.

* LN A váš názor je jiný? Proč jste ho nepožádal, aby zůstal proděkanem?

Doktor Bezouška udělal hodně, dvanáct i více hodin trávil na fakultě. Myslím, že teď pan doktor musí mít čas i na svou vědeckou práci. Vybral jsem si jiné lidi, nicméně kontinuita existuje – ve vedení zůstali dva proděkani včetně profesora Eliáše.

* LN Které obory chcete na fakultě rozvíjet?

(patnáct sekund mlčí) Myslím, že velmi dobře se na ní rozvíjí občanské právo a obchodní právo. Získali jsme jako odborníka na pracovní právo docenta Hůrku, takže se bude rozvíjet i tento obor. Trochu stranou zůstávalo právo životního prostředí, přitom je to také významný právní obor. A ani ostatní nemohou zůstat na místě, včetně mezinárodního práva veřejného a soukromého, práva mezinárodního obchodu, finančního práva, samozřejmě trestního práva...

* LN To jste vyjmenoval skoro všechny. V čem je fakulta silná?

(dvacet sekund mlčí) Víte, že touto otázkou jsem se zatím nezabýval?

* LN Den před naším rozhovorem se vás na představy o dalším rozvoji ptali mimoplzeňští členové vědecké rady fakulty. A vy jste je odkázal na svého nového proděkana, který byl zrovna v Polsku. Přece jste musel čekat, že se vás na to budou ptát.

Podívejte se: předchozí vedení, konkrétně pan proděkan Bohumil Havel, nepřipravilo strategický plán fakulty do roku 2015. On pracoval na univerzitním plánu rozvoje fakulty. Takže tento program nemáme a musíme ho teprve do konce roku dokončit.

* LN Jistě jste si všiml, že zpravodajství o plzeňském přístupu k odebírání podezřelých titulů je krajně kritické. Původně se při vyšetřování našlo sporných 41 magistrů, 7 bakalářů, 9 nositelů titulu PhD. A teď to vypadá, jako by se to scvrkávalo na pár jednotlivců. Mělo se na to jít podle vás jinak? Měla se například raději sestavit velká etická komise?

To je všechno hypotetické, co by se mělo a nemělo. Teď ať soud rozhodne, zda lze, či nelze odebírat tituly. Já o tom nerozhoduji, to je věc vedení celé univerzity.

* LN Ale nějaký názor na to snad máte? Udělala škola dost?

Nevím, jestli se udělalo dost. Nemohu rozhodnout, zda to mělo být třeba 200 lidí. Když to projde soudem, můžeme si říci, že připravíme další podněty.

* LN Vy jste měl před volbou podporu dnešního ministra Jiřího Pospíšila?

Je to tak.

* LN Doporučil akademickému senátu, ať vás volí?

To nevím.

* LN Dělá to na mě dojem, že si mnozí pedagogové i ohrožení studenti přáli někoho mírnějšího než Eliáše nebo Bezoušku, zkrátka klid...

Fakulta samozřejmě potřebuje klid. Myslíte, že ne?

* LN Jde mi o to, zda cítíte, že od vás očekávají určitou tlustou čáru za érou Kindla a Zachariáše.

Já žádnou tlustou čáru dělat nechci. Ale je fakt, že musíme jít dopředu.

vložil : Juristic Plzen, do rubriky: Juristic Plzeň - zpravodajství
Počet zobrazení 17712. (Sessions 11368)
publikováno: 1.12.2010
poslední zmìna: 1.12.2010

 

Hodnocení:

Zatím hlasovalo: 478 čtenářů, průměrná známka je: 4.09
Oznámkujte:
  
  jméno:      e-mail:

Názor ze dne 22.1.2011 13:48  Autor příspěvku:  absolvent      

Má rád u zkošky lidi který umí? Tak proto dává lidem ze svýho kruhu trojku i když mu odpoví na jednu otázku ze tří a lidi z ostatních kruhů, kteří dají tři ze tří vyhodí? No nevim. Tenhle člověk pro mě nemá morální kredit na to vést vysokou školu. ale tak co bych mohl na naší škole evidentně čekat :-(

Názor ze dne 21.1.2011 13:02  Autor příspěvku:  t      

t

Názor ze dne 13.1.2011 9:10  Autor příspěvku:  JJJ      

To 19:51: Zajímavé a vlastně i pravdivé. Když už tak by státnice měly být nadstavbou, spíš ukázkou toho, jak student dokáže přemýšlet, vystupovat, kombinovat, ne nic detailního. Dneska jsou státnice face to face, vlastně jen víc jednotlivých zkoušek v jeden den.

Názor ze dne 12.1.2011 19:51  Autor příspěvku:        

http://www.blisty.cz/art/21077.html

Názor ze dne 12.1.2011 19:26  Autor příspěvku:        

19:16 viz harmonogram akademického roku na webu FPR 18:39, 19:17 "A to asi v právu nikdo nechce" -pročpak? Nemám vyhraněný názor na to, jestli je lepší studovat právo Bc/Mgr anebo dlouhé Mgr. V čem je dlouhé Mgr. o tolik objektivně lepší?



Zobrazit všechny reakce.