Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

České hrady.cz - Švihov (5.-6.8.2005)

Pozvánka na putovní kulturní festival.

Putovní kulturní festival „ČESKÉ HRADY.CZ“ se uskuteční v létě roku 2005. Bude zrealizován na významných českých historických architektonických památkách v pěti různých krajích České republiky. Naváže na kulturní projekty realizované pořádající agenturou a spolupracujícími společnostmi v těchto lokalitách, využije i mnohaletých tradic a zkušeností s pořádáním kulturních projektů v těchto místech. Jednotlivé hrady jsou vybrány s ohledem na atraktivitu prostor a zejména s akcentem na divácký potenciál.

Projekt si klade za cíl především nabídnout kvalitní kulturní přehlídku obyvatelům několika regionů. V neposlední řadě ovšem sleduje několik dalších cílů:

- podpora a rozvoj turistického ruchu a meziregionální spolupráce v návaznosti na evropské rozvojové programy; rozvoj zaměstnanosti v regionech
- finanční podpora pro rekonstrukci chátrajících historických památek, na jejichž údržbu se státu nedostává prostředků, formou poskytnutí části ze vstupného ve prospěch správců těchto památek
- zvýšení povědomí o historických památkách mezi mladými lidmi

Program putovního kulturního festivalu „ČESKÉ HRADY.CZ“ bude zahrnovat hudební, divadelní i výtvarnou složku. Hudební program se bude odvíjet na pomezí jazzu, rocku, blues a world music, prostor bude dán i nadějným umělcům z regionů. Divadelní složka pak nabídne představení profesionálních i amatérských souborů. V rámci výtvarných aktivit bude dán prostor workshopům, tvůrčím dílnám i arteterapeutickým aktivitám zdravotně handicapovaných umělců. Celkovou příjemnou atmosféru festivalu doplní bohatý sortiment občerstvení a dalších doplňkových aktivit, realizovaný s ohledem na prostory a atmosféru jednotlivých historických hradů. Část programu bude určena i dětskému publiku, resp. rodinám s dětmi.

Projekt bude realizován v úzké spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR resp. Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism a zahrnut do rozsáhlé marketingové promokampaně zaměřené na rozvoj vnitrostátního turistického ruchu, která poběží v první polovině roku 2005. Počítáme i se spoluprací s hejtmany a dalšími představiteli jednotlivých zúčastněných regionů a obcí.

Obsah a podoba projektu

Jednotlivé části projektu putovního kulturního festivalu „ČESKÉ HRADY.CZ“ se uskuteční v termínu červen – červenec – srpen 2005. Proběhnou v těchto lokalitách a termínech:

- KUNĚTICKÁ HORA (Pardubický kraj) - 1.–2.7.2005
- TOČNÍK (Středočeský kraj)- 15.–16.7.2005
- LIPNICE NAD SÁZAVOU (Kraj Vysočina) - 22.–23.7.2005
- BUDYNĚ NAD OHŘÍ (Ústecký kraj) - 29.–30.7.2005
- ŠVIHOV (Plzeňský kraj) - 5.–6.8.2005

Putovní kulturní festival „ČESKÉ HRADY.CZ“ odstartuje 1. července na hradě Kunětická hora a pak bude postupně přenesen do dalších čtyř lokalit v jednotlivých krajích ČR. V rámci pátečního večerního programu vždy vystoupí nejprve folklórní skupina Hradišťan a následovat bude představení jednoho z uvedených divadelních souborů: Divadelní spolek Kašpar, Divadlo Husa na provázku, Činoherní studio Ústí n. Labem, Oldřich Kaiser & Jiří Lábus, Divadlo bez zábradlí. Večer ukončí po půlnoci exklusivní vystoupení Richarda Müllera.

Sobotní kulturní program začne již dopoledne a bude koncentrován do dvou míst – na divadelní scénu a hudební scénu. Na divadelní scéně na hradě se představí zejména poloamatérské divadelní soubory a festival loutek. Program dokreslí výtvarné a tvůrčí dílny realizované ve spolupráci se studenty DAMU a chráněnými dílnami sdružení Fokus. Pro účastníky festivalu budou zdarma prohlídky hradu.

Program hudební scény odstartuje až během odpoledne a bude postaven zejména na vystoupení těchto účinkujících: Dan Bárta & Illustratosphere, Monkey Business, Pražský výběr, Tatabojs, Mig 21, -123 minut, Pavel Fajt.

V rámci projektu bude dán poměrně široký prostor workshopům, tvůrčím dílnám i arteterapeutickým aktivitám zdravotně handicapovaných umělců. Plánujeme ovšem využít i historii a reálie jednotlivých konkrétních hradů k rozšíření programu (výstavní expozice, dobové zvyky a řemesla, historický šerm atp.). Z těchto důvodů se podoba jednotlivých částí festivalu bude v určitých detailech lišit. Základní kostra by ovšem měla zůstat shodná pro všechna místa.

Významná část programu projektu ČESKÉ HRADY.CZ bude určena i dětskému publiku, resp. rodinám s dětmi. V souvislosti s unikátním prostředím jednotlivých hradů, kde projekt proběhne, bude dětský program vystavěn a ovlivněn především historií, dobovými kostýmy, starými řemesly atd. V této souvislosti počítáme např. s Královským rytířským turnajem (skupina historického šermu), festivalem loutkového divadla (loutková představení, výroba a prodej loutek) s možností zapojení dětí do tvůrčích loutkářských dílen. V programu bude rovněž kouzelnický stan, dětské stolní hry, módní přehlídka, soutěže a celou řadou dalších aktivit. V rámci servisu pro rodiny nabídneme tzv. baby sitting (hlídání dětí), dětský kemp (ubytování) a večerní dětský program. Celkově by tento program měl poskytnout aktivní zábavu a zároveň také poučení dětským návštěvníkům, ale souběžně umožnit i rodičům nerušeně zhlédnout tu část kulturního programu, která jim jistě je bližší (muzika a divadlo na hlavní scéně).

Souhrn výše zmíněného kulturního programu a doplňkových služeb projektu ČESKÉ HRADY.CZ v návaznosti na prezentaci ubytovacích kapacit, stravovacích zařízení, dalších pamětihodností, možností výletů, rekreace a relaxace v těchto lokalitách by měl přispět k rozvoji turistického ruchu v jednotlivých regionech a nabídnout tuzemskou dovolenou jako jednu z lákavých alternativ.

NEDOMYSLENO, s. r. o. – produkční a reklamní agentura

vložil : Juristic Plzen, do rubriky: Juristic - kultura v Plzni
Počet zobrazení 3545. (Sessions 3413)
publikováno: 18.4.2005
poslední zmìna: 18.4.2005

 

Hodnocení:

Zatím hlasovalo: 130 čtenářů, průměrná známka je: 3.12
Oznámkujte:
  
  jméno:      e-mail:

Názor ze dne 12.3.2008 19:28  Autor příspěvku:  kirsti      

prezident české republiky šárka novotna a princezna světa šárka novotna je vánočního ježíška segra šárka novotna30.3.1988armadnička pilot povolani armady čr.Vánoční ježíšek petr novotny senator vojak povolani vojny čr.guverner novotny petr trener fotbalu.senatorkamiroslava novotna.princ radim novotny fotbalista.princatko sebastian novotny budouci hokejsta nejmocnejsi kralovska rodina z neratovic.princeznička světa šárka novotna



Zobrazit všechny reakce.