Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Kam za kulturou v září

Léto opět zvolna končí, prázdniny se s námi loučí. Sluníčko už ztrácí sílu, navštívíme opět školu. Do hospůdky občas zajdem, na kulturu si čas najdem. Po "okurkové sezoně" se do plzeňských ulic pomalu a jistě vrací život. Důkazem toho je velmi pestrá nabídka kulturních pořadů od koncertů přes kino až po divadlo.

První opravdovou bleskovkou je "Filmový týden 30.8. až 5.9." v Obchodním centru na Rokycanské (tzv. "Velké TESCO"). Představení začíná vždy v 15 a 18 hodin. Na programu jsou jak české tak i zahraniční filmy. Jako příklad bych uvedl Bonnie a Clyde, Matrix, Spalovač mrtvol, Kladivo na čarodějnice, Světáci a další.

Další zajímavou akcí, která se uskuteční již o tomto víkendu je "Plavba 21.stoletím". Jedná se již o 5.ročník jízdy netradičních plavidel po řece Radbuze. Registrace plavidel probíhá od 8 hodin ráno do 10 hodin dopoledne. V 10 hodin proběhne nalodění plavidel na jezu v Doudlevcích a ve 13 hodin se bude sjíždět jez u Mrakodrapu (INFO-tel.377 455 590).

Pro příznivce dobrého čtení a současné české prózy bych rád připomněl autogramiádu našich nejčtenějších spisovatelů, mezi které patří Michal Viewegh, Halina Pawlowská a Iva Hercíková. Autogramiáda nové knihy "Tři v háji" se bude konat v knihkupectví NAVA v Domu knihy na náměstí Republiky a to 9.září od 16 hodin.

Dne 14. září od 20:30 hodin se v Zach´s pubu na Palackého náměstí uskuteční koncert Ester Kočičkové a Lubomíra Nohavici. Doporučuji všem příznivcům šansonu. O dva dny později, tj. 16. září rovněž od 20:30 hodin tamtéž vystoupí Vladimír Mišík + ETC.

Ve dnech 15. září až 23. září proběhne v Plzni již 12. ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO. Představení budou probíhat nejen ve Velkém a Komorním divadle, ale také přímo na ulici v okolí náměstí Republiky, na "Hlavním nádraží", na "Jižním předměstí" a na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Program, informace a vstupenky lze získat na tel.: 377 220 748, mail: festival@divadlo.cz .

Pro příznivce filmového plátna a kvalitních "nekomerčních" filmů mohu doporučit dva filmy z filmového klubu Esprit. Prvním tímto filmem je "Má mě rád,´nemá mě rád" a druhým "Král zlodějů". Film "Má mě rád, nemá mě rád" vypráví o tom, že všechno je (a bylo) úplně jinak... Půvabná studentka výtvarné školy Angelika (Audrey Tautouová - známá z filmu Amélie z Montmartru) miluje k zbláznění sympatického kardiologa Loika (Samuel Le Bihan). Vztah má jednu vadu: muž je ženatý a jeho žena právě čeká dítě. Idylická romance se postupně proměňuje v zápletku milostného trojúhelníku a ústí přes šílenou vášeň do podivných intrik a tragických událostí... (filmový klub Esprit 15.9. od 17 a 20 hodin). Král zlodějů vypráví příběh o osudech dětí, jež jsou obětmi organizovaného mezinárodního zločinu. V chronologicky vyprávěném dramatickém příběhu sledujeme ukrajinského chlapce Barbua a jeho starší sestru Mimmy, které jejich otec "prodá" gangu, jenž pod slibem vystupování v cirkuse pašuje děti z východní Evropy do Německa. Namísto slávy a peněz však malé artisty čeká peklo - Barbu je školen na kapesního zloděje a Mimmy končí v nevěstinci... (filmový klub Esprit 22.9. od 17 a 20 hodin).

Neméně krásným kulturním zážitkem bude 26.září od 16 hodin, v zámecké jízdárně zámku Kozel, recitál zpěvačky Radky Fišarové a klavíristy, jazzmana, dirugenta a skladatele Kryštofa Marka, nazvaný "Nejen Edith Piaf".

Další koncertem, který se v naší metropoli uskuteční bude 30.září od 21 hodin v Klubu ALFA, a to koncert skupiny Laura a její tygři. Informace lze získat na tel.: 606 842 526.

Jak je vidět nabídka je skutečně bohatá a pestrá. Věřím, že si vybere opravdu každý. Přeji mnoho krásných kulturních zážitků. Doufám, že na začátku semestru, kdy je ještě "relativně" volno, nějakou zmiňovanou akci navštívíte. Poté nám už nastanou opět školní povinnosti. Přeji Vám všem šťastné vykročení do nového semestru a mnoho studijních úspěchů.

Milan Svoboda

vložil : Juristic Plzen, do rubriky: Juristic - kultura v Plzni
Počet zobrazení 3171. (Sessions 3072)
publikováno: 31.8.2004
poslední zmìna: 31.8.2004

 

Hodnocení:

Zatím hlasovalo: 114 čtenářů, průměrná známka je: 3.04
Oznámkujte:
  
  jméno:      e-mail:

Názor ze dne 17.9.2004 18:21  Autor příspěvku:  Deeletant      

pekny.mm skoro lituju ze sem nebyl v Plzni:)

Názor ze dne 13.9.2004 12:49  Autor příspěvku:  Pavel Pihera      

Jen tak dál...

Názor ze dne 1.9.2004 14:51  Autor příspěvku:  Frank      

Tomu říkám servis, dík.



Zobrazit všechny reakce.