Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Rozhovory s kocourem Batulem o české právní historii

Recenze- Adamová Karolina: Rozhovory s kocourem Batulem o české právní historii (Aleš Čeněk, 2000, 80 stran),Historia vitae magistra.

Předkládané Rozhovory jsou dílem v naší právněhistorické literatuře vskutku ojedinělé. Autorka pojala výklad knihy zábavným a poutavým způsobem. Kniha je postavena na novodobém platónském dialogu mezi autorem samotným a jeho kocourem Batulem o českých právních dějinách.

Hlavním smyslem této práce je zaujmout studenty a motivovat je ke studiu. Mnohdy přemíra letopočtů a historických údajů odrazuje od studia a jeví se nezajímavě. Autorka uplatňuje přístup učitele národů J. A. Komenského schola ludus (škola hrou). Hra není výsadou jen dospělých. Je známo, že hra podněcuje kreativní myšlení a udržuje získané vědomosti déle v paměti.

V celé knize se prolínají dva protikladné přístupy obou hlavních aktérů k historii. Autor zastává názor, že historie je především vážná a mnohdy smutná věc a že nejde jen tak si pohrávat s vážnou vědeckou disciplínou. Naopak Batul je hravý a chce si zajímavě a vtipně a nevážně povídat o historii. Kniha je systematicky a přehledně rozčleněna na dvě části. První část zahrnuje 28 krátkých a vtipných rozhovorů a druhá se zabývá stručným výkladem dějin státu a práva v Československu v letech 1918 až 1945.

Obsahem je zajímavé a poutavé líčení osudu českého národa od dob Velké Moravy až po konec druhé světové války v Evropě. Autorka v textu upozorňuje na možné historické záměny a nepochopení. Například patronem právníků se stal Ivo pocházející z Bretaně a žijící ve 13. století, který se ujímal chudých lidí, vdov a sirotků a hájil jejich práva, a ne mnohdy označovaný kanonista Ivo ze Chartres žijící v 11. století. Další možnou záměnu vyvolává i místo vyhlášení Břetislavových dekret Hnězdno, mnohdy nazýváno Hvězdno. Takových upozornění je v knize celá řada. Čtenář se dozví mnoho zajímavého ze života lidí, dobové kultury a právních památek. Najde zde odkazy na další literaturu. Forma výkladu je velice nenásilná.

Rozhovory jsou určeny nejen studentům základních, středních i vysokých škol ale i široké veřejnosti, která se chce něco dozvědět o české právní historii. Neboť učeným je jen ten, který nosí své bohatství v sobě (Homo doctus in semper divitas habet). V úvodu ke své knize Karolina Adamová vyjadřuje myšlenku, že by její Rozhovory mohly být zajímavé a zábavné. Jako recenzent mohu s klidným svědomím potvrdit, že v daném případě o zajímavou a zábavnou knihu opravdu jde.

Vydal Aleš Čeněk, 2000, 80 stran

vložil : Petra Smržová, do rubriky: Juristic - kultura v Plzni
Počet zobrazení 4795. (Sessions 4650)
publikováno: 19.10.2000
poslední zmìna: 19.12.2000

 

Hodnocení:

Zatím hlasovalo: 136 čtenářů, průměrná známka je: 3.13
Oznámkujte:
  
  jméno:      e-mail:

Názor ze dne 19.1.2003 17:38  Autor příspěvku:  Mike      

Kačce Ilgnerů: Borec není Petra (Smržová-Jánošíková), ale Karolína Adamová!!

Názor ze dne 11.5.2002 18:26  Autor příspěvku:  Pavel      

Knihu jsem si zakoupil a musím potvrdit, že je opravdu velmi nenásilná a člověku, který dokáže přehlédnout pár maličkostí poskytne zajímavé čtení.

Názor ze dne 28.11.2000 18:28  Autor příspěvku:  Kačka Ilgnerů      

Ta PETRA to je ale borec.



Zobrazit všechny reakce.