Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Studium v Austrálii

Informace o studiu v zahraničí.

Pokud se rozhodnete studovat v Austrálii a získat legální cestou pracovní povolení, tak první podmínkou je získání víza. Vízum je buď turistické, které se vydává na pobyty kratší než 3 měsíce, neumožňuje ovšem legálně pracovat, dále je to vízum studijním, které umožňuje legálně pracovat a dependandské vízum.

Získání víza je docela problematická záležitost, která zabere, tak dva měsíce, proto je vhodné využít nějakou agenturu, která se zabývá zprostředkováním studijních pobytů v Austrálii.

Zimní semestr začíná v Austrálii v polovině února, letní v červenci. Studium není zrovna levnou záležitostí a studium angličtiny je dražší než studium ostatních oborů.

Pokud jedete do Austrálie studovat, tak si stačí zakoupit jednosměrnou letenku.

V Sydney jsou pro ubytování nejlevnější hostely, ale pro dlouhodobější pobyt je vhodné si nají pronájem či podnájem. V Austrálii se nachází mnoho imigrantů nebo studentů z České a Slovenské republiky, takže sehnat společný podnájem není zase takový problém.

Po příletu do Austrálie se musí nejdříve získat pracovní povolení. Dá se říci, že sehnat práci není příliš velký problém, většina pracuje jako pomocná síla v kuchyních. Pracovní povolení se získá po vyplnění formuláře a zaplacení 50 AUD, předložení dokladu o zahájení kurzu a výpisu z účtu, který musí být zřízen u některé australské banky a musí na něm být alespoň 1000 AUD. Pak se ještě musí získat TFN (Tax File Number). Pracovní povolení opravňuje k odpracování maximálně 20 hodin týdně. Praxe je ale poněkud odlišná, běžně se přesahuje takto povolený limit. Kontroly jsou jen náhodné, ale musíte si dát pozor na závistivé kolegy, kteří by vás mohli udat. To se potom zapisuje do pasu a rozhodně to není příjemná záležitost.

Týdenní příjem se daní 29% osobám, které mají vízum na kratší dobu než 26 týdnů. Student, jejichž škola trvá minimálně 26 týdnů, jsou považování za daňové rezidenty a jejich příjem je daněn 20%. Začal-li někdo pracovat ještě před získáním TFN, pak je daněn 49%.

Pokud jste přijeli do Austrálie jako studenti, tak budete muset absolvovat první povinný blok, na kterém se dělá docházka. Většina těchto studentů po dokončení první části se zapisuje na další kurzy i na několik let, aby se jim prodloužila vízová povolení. Takovéto další kurzy nejsou již povinné, což znamená, že se může začít vydělávat naplno. Fakulty to většinou vědí, ale kvůli vysokému školnému, které činí cca 1500 - 2000 AUD, to přehlížejí. Imigrační oddělení si ale na takovéto studenty dává pozor a neustále kontroluje.

Náklady, které budete muset zaplatit před vycestováním z ČR se vyšplhají při nejmenším na 70 000 Kč.

V Austrálii vás minimální týdenní náklady vyjdou na 120 AUD.

Pokud jste se rozhodli využít nějakou agenturu zprostředkující zahraniční studium přikládám adresu, na které můžete najít vhodné kontakty:

http://katalog.atlas.cz/vzdelavani/studiumvzahranici/

vložil : Jitka Skoblová, do rubriky: Juristic - kultura v Plzni
Počet zobrazení 5194. (Sessions 4889)
publikováno: 2.10.2000
poslední zmìna: 2.10.2000

 

Hodnocení:

Zatím hlasovalo: 146 čtenářů, průměrná známka je: 2.9
Oznámkujte:
  
  jméno:      e-mail:

Názor ze dne 2.2.2009 21:50  Autor příspěvku:  Tanja      

ha ha

Názor ze dne 2.8.2007 19:57  Autor příspěvku:  ivnlzowyh qwauzyh      

twuav rmks qgdx uvsy kunlsfziv faqpugk wcka

Názor ze dne 31.5.2005 3:30  Autor příspěvku:  Zuzka      

ja jsem v australii a mam jenom jedno smernou letenku,nemam letenku domu.Takze to mozne je.

Názor ze dne 17.5.2005 2:34  Autor příspěvku:  mira      

17. maja 2005 ahojte. aj ja poopravim prispevok o jednosmernej letenke. je sice pravda, ze emigracne urady to nemaju radi, ale ak mas studium zaplatene povedzme na rok, plus k tomu mas nejake prazdniny a viza sa ti vysplahaju na viac ako 12 mesiacov dokopy, jednosmerna letenka ti uplne staci, pretoze je aj tak otvorena 12 mesiacov. naco by si si kupoval spiatocnu letenku? vacsina ludi si aj tak viza v aus predlzuje a letenka prepadla strasne vela ludom, co poznam, vratane mna. nie je mozne ju predat!

Názor ze dne 27.7.2001 13:12  Autor příspěvku:  J*****      

S tou jednosměrnou letenkou si dovolím poopravit.....NENÍ MOŽNÉ MÍT POUZE JEDNOSMĚRNOU LETENKU DO AUSTRALIE!!!! Za prvé to neumožńuje zákon(tedy Australský) a to vzhledem k tomu, že nejste tzv. Australian permanent resident. Za další Vám ani nevystaví visa...pokud nemáte zpáteční letenku! za další to nemají v lásce imigrační úřady v Australii.



Zobrazit všechny reakce.