Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Pivovarské muzeum

Pivovarské muzeum v Plzni, jediné tohoto druhu v České republice se nachází ve starém právovárečném domě v centru města.

PIVOVARSKÉ MUZEUM

Veleslavínova 6, 301 04 Plzeň
tel. +420 19/7234955
fax. +420 19/7235574

Základní informace o Pivovarském muzeu

Pivovarské muzeum v Plzni, jediné tohoto druhu v České republice se nachází ve starém právovárečném domě v centru města. Muzeum soustřeďuje zajímavé a cenné doklady o výrobě piva, jeho prodeji a konzumaci. V rámci prohlídky muzea si návštěvníci mohou prohlédnout gotickou sladovnu, hospodu z přelomu 19. a 20. století, laboratoř, obrazovou galerii a ležácké sklepy. Muzeum ročně navštíví 50 000 lidí.

Délka prohlídky: cca 60 minut

Průvodcovská služba v češtině, angličtině a němčině, písemný průvodce ve 20 jazycích.

Otevírací doba: denně 10-18 hod

Vstupné:   40,- Kč
                  20,- Kč osobu - příplatek za výklad v cizím jazyce
                  10,- Kč děti, studenti, invalidé, vojáci, důchodci

Možnost ochutnávky piva a nákupu propagačních předmětů.

Informace a skupinové objednávky přijímá jsou přijímány na výše uvedené adrese.

Sbírky Pivovarského muzea:

Pivovarské muzeum je umístěno ve středověkém domě stojícím v historickém jádru Plzně nedaleko náměstí. První písemná zmínka pochází ze 14. století a až do roku 1814 se v domě vystřídalo 14 majitelů, z toho 7 sladovníků. Později tu byla hospoda a ve 30.letech tohoto století známá Tázlerova pivnice.

Dům, původně gotický, byl v roce 1804 klasicistně přestavěn do dnešní podoby. V interiéru se však zachovala pozdně gotická sladovna, ve které se od středověku připravoval slad pro místní pivovary a pro Měšťanský pivovar od jeho založení do roku 1867.

Myšlenka na založení pivovarského muzea se zrodila v roce 1929 a o pět let později byl ustanoven muzejní výbor, který začal sbírat staré pivovarské předměty. Druhá světová válka a následné události způsobily, že muzeum bylo zpřístupněno veřejnosti až 8. května 1959. Základním fondem expozice se staly předměty, které členové muzejního výboru nashromáždili z darů starých měšťanských rodin a z pivovarů v Plzni a okolí. Získáním vhodných prostor se mohla sbírkotvorná činnost rozvíjet systematicky a s potřebným odborným zpracováním, takže muzeum dnes vlastní významné a často ojedinělé doklady o výrobě piva a přidružených profesí.

Na přelomu let 1991-92 bylo muzeum rekonstruováno a modernizováno a vytvořena nová expozice muzejních sbírek. veškeré náklady hradil Plzeňský Prazdroj a.s. , který je i zřizovatelem této ojedinělé kulturní instituce.

V prvních dvou místnostech, které byly původně šenkem a kuchyňkou, jsou exponáty dokládající historii českého pivovarnictví, kopie starých listin, středověká keramika, památky sladovnického cechu a dalších povolání, vztahujících se k výrobě piva.

Dvě další místnosti jsou věnovány zařízení starých hospod. Interiér typické městské hospody z přelomu 19. a 20. století skvěle přibližuje dobu již dávno minulou.

Sladovna je tvořena jedinečným dvoulodním pozdně gotickým prostorem, zaklenutým na čtyři hranolovité pilíře. V této významné architektonické památce evropské úrovně se zachovala středověká 18m hluboká studna.

Na valečce v 1. patře, která sloužila k uložení a doluštění zeleného sladu (válení) je vystaveno staré bečvářské a bednářské nářadí, měřící pomůcky a ukázky výroby těchto řemesel.

Samostatná místnost je věnována historii a zařízení pivovarských laboratoří, laboratorním přístrojům a knihovně s odbornou literaturou.

Závěr prohlídkového okruhu tvoří dvoupatrové středověké sklepy vysekané v pískovcové skále. Sloužily k uložení kvasných kádí, ležáckých sudů a ledu, který prostor chladil.

Historici a badatelé mohou v muzeu navštívit specializovanou vědeckou knihovnu.

vložil : Markéta Formanová, do rubriky: Juristic - kultura v Plzni
Počet zobrazení 5925. (Sessions 5628)
publikováno: 6.10.2000
poslední zmìna: 6.10.2000

 

Hodnocení:

Zatím hlasovalo: 123 čtenářů, průměrná známka je: 3.09
Oznámkujte:
  
  jméno:      e-mail:

Názor ze dne 14.9.2006 19:22  Autor příspěvku:  ferda      

Andik...Mohl bych poprosit o foto na e-mail Fero.ferero@seznam.cz

Názor ze dne 2.5.2006 15:52  Autor příspěvku:  ANDIK      

Našel jsem v lese u obce Měděnec část stroje s nápisem H.SCHULDES SAAZ.Je to nějaká točna s ozubením a kardanem.Můžu zaslat foto.

Názor ze dne 8.4.2005 23:17  Autor příspěvku:  Petr L      

mam sterej stroj na chmel, na štítku je napsáno (PFLug und Maschinen - Fabrik Heinrich Schuldes SAAZ 1877)

Názor ze dne 6.2.2005 10:00  Autor příspěvku:  Vojáček Libor      

Navštívili jsme muzeum dne 4.2. 2005 a vřele ho doporučujeme všem těm co chtějí opravdu o  pivu vědět o trochu více než jen že má pod míru !!! Stojí to za to a zvedá to vlastenecké ego, což je celkem potřebná záležitost (pozor nepleťte si to s přitroublým nacionalizmem). Díky Plzeň !!! Hezký výlet spojen s návštěvou pivovaru Prazdroj. Stál za to. Vrátíme se. Libor Vojáček a rodina. Ústí nad Labem.



Zobrazit všechny reakce.