Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Přehled předmětů

Dostupné oficiální informace k Obchodní právo
Obchodní právo zl
Garant: Prof. Dr. JUDr. Karel Eliáš

Předmětem kurzu je úvod do studia povinného kurzu obchodního práva, sestávajícího se z kurzů OP1, OP2, OP3 a OP4. V kurzu se vyučují úvodní otázky regulované obchodním zákoníkem, tzn. obchodní firma, jednání podnikatele, soutěžní právo, podnikání zahraničních osob, obchodní rejstřík, živnostenské podnikání, a dále některé obchodní společnosti, jmenovitě v. o. s., k. s., s. r. o. Při výuce je kladen důraz jak na právní teorii, tak na praktické otázky, k čemuž významně přispívá skutečnost, že všichni vyučující (členové KOP) jsou různým způsobem spjati k i aktuální hospodářskou praxi. Část výuky v rozsahu dvou hodin týdně proběhne formou řízené samostatné práce studentů v semináři.

Pokračování v kurzu OP1, jehož absolvování a získání zápočtu je podmínkou pro další studium předmětu. V kurzu se vyučují další otázky regulované obchodním zákoníkem, zejména další obchodní společnosti, jmenovitě a. s., banky, pojišťovny, IS a IF, penzijní fondy, dále družstva, konkurs a vyrovnání, a obecný úvod do obchodních závazků. Část výuky v rozsahu jedné hodiny týdně proběhne formou řízené samostatné práce studentů v semináři.

Pokračování v kurzu OP2, jehož absolvování a získání zápočtu je podmínkou pro získání zápočtu v tomto kurzu. Po získání zápočtu za kurz OP3 jsou studenti povinni přistoupit k postupové zkoušce, která ověřuje jejich znalosti za všechny kurzy PO1, OP2a OP3.Tomu bude přizpůsobena i příprava v rámci seminářů. Část výuky v rozsahu dvu hodin týdně proběhne formou řízené samostatné práce studentů v semináři. V kurzu se probírají obecné otázky závazkového práva, zejména vznik a zánik závazku, zajištění, prodlení stran, náhrada škody, otázky odpovědnosti, a dále jednotlivé smluvní typy upravené obchodním zákoníkem, zejména kupní smlouva, smlouva o dílo, licenční smlouva, bankovní smlouvy, smlouvy dopravní a závazky v mezinárodním obchodu.

Pokračování v kurzu OP3, jehož absolvování a získání zápočtu je podmínkou pro získání zápočtu v tomto kurzu. Student, který získá zápočet za všechny kurzy OP1, OP2, OP3 a OP4, a absolvuje úspěšně postupovou zkoušku, je způsobilý přistoupit ke SSZK. Vkurzu se vyučuje závěrečná část obchodního práva, jmenovitě pak právo cenných papírů, trhy s cennými papíry, a námořní právo. Na závěr kurzu jsou studenti upozorňováni na význam a hlavní otázky právní úpravy, které byly v průběhu celého kurzu OP1, OP2, OP3 a OP4 novelizovány. Vzhledem k tomu, že jde o závěr kurzu, je kladen zvýšený důraz na samostatnou práci studentů v rámci seminářů i mimo ně. Část výuky v rozsahu jedné hodiny týdně proběhne formou řízené samostatné práce studentů v semináři.

Názory, připomínky a sdělení studentů:

Vaše hodnocení přínosu pro právní praxi:

Zatím hlasovalo: 103 čtenářů, průměrná známka je: 3.1
Oznámkujte:
Místo pro váš názor:
  
  jméno:      e-mail:

Zatím zde nejsou žádné názory.