Plzeň Juristic

středa 29. června 2011, svátek má Petr a Pavel, zítra Šárka

Přehled předmětů

Dostupné oficiální informace k Islámské právo
ISL Islámské právo zl
Garant: JUDr. Lenka Bezoušková LL.M. 2+0 zk

Cílem předmětu je zprostředkovat studentům základy islámského práva. Jedná se o úvod do problematiky, v jehož rámci budou studenti obeznámeni se vznikem a vývojem islámského práva, jeho prameny a následně i s některými jeho právními odvětvími.

Samotný kurz islámského práva je rozdělen do dvou částí. V první se student nejprve seznámí s charakteristickými rysy tohoto práva a s tím, čím se odlišuje od našeho platného práva. V následujících přednáškách bude obeznámen s primárními prameny práva – Koránem, sunnou, cidžmá i qijásem a sekundárními prameny práva – především s istihsánem, istisláhem, maslahou a curfem.

Ve druhé (zvláštní) části nabude student znalosti z oblasti státoprávního uspořádání a dalších oblastí ovlivněných, resp. upravených v islámském právu. Jedná se o právo tzv. personálního statusu, které zahrnuje „obecnou část“ občanského práva a právo rodinné a dědické. Druhou oblastí, která je upravena islámským právem, je právo trestní, v rámci kterého se studenti seznámí s vybranými trestnými činy a sankcemi, které je možné při jejich spáchání uložit.

Názory, připomínky a sdělení studentů:

Vaše hodnocení přínosu pro právní praxi:

Zatím hlasovalo: 23 čtenářů, průměrná známka je: 3.39
Oznámkujte:
Místo pro váš názor:
  
  jméno:      e-mail:

Zatím zde nejsou žádné názory.